ככלל, ניתן לממן כיום בארץ עלויות של הוצאות טיפול סיעודי באמצעות שני סוגים של מקורות, מקורות ציבוריים ומקורות פרטיים.
המקורות הציבוריים למימון כיסוי עלויות הוצאות הטיפול הסיעודי כוללים בעיקרם קבלת גמלת סיעוד מטעם המוסד לביטוח לאומי, מימון עלויות אשפוז במוסד סיעודי באמצעות משרד הבריאות ומימון עלויות טיפול של חולה סיעודי מורכב באמצעות קופות החולים הציבוריות.
הזכות לקבלת מימון ממקורות ציבוריים לכיסוי הטיפול הסיעודי מעוגנת בארץ במסגרת החקיקה הסוציאלית ולרבות באמצעות חוק הביטוח הלאומי, חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק ההגנה על החוסים ועוד.
קבלת המימון הציבורי מותנית בעמידה בתנאי הזכאות הקבועים בחוק ובכפוף לבדיקת מצבו הבריאותי והכלכלי של המטופל הסיעודי.
במידת הצורך, ניתן להשלים את השירותים שניתנים על ידי המקורות הציבוריים באמצעות מקורות פרטיים, כגון רכישת ביטוחים סיעודיים פרטיים וכמובן כספים אישיים וחסכונות.
המוסד לביטוח לאומי מעניק גמלת סיעוד למטופלים סיעודיים שהינם תושבי ישראל שהגיעו לגיל הפרישה ואשר זקוקים לסיוע לצורך ביצוע פעולות יומיומיות כגון הליכה, התלבשות, אכילה, רחצה וכדומה, או שהינם זקוקים להשגחה צמודה על מנת לשמור על ביטחונם וביטחון הסובבים אותם.
מטופל סיעודי שטרם הגיע לגיל פרישה, יהיה זכאי לקבל גמלת נכות, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק.
החל מנובמבר 2018, גמלת הסיעוד משולמת לפי 6 רמות זכאות, שנקבעות לפי מספר נקודות התלות שקיבל המבוטח במסגרת מבחן התפקוד שלו.
רמות הזכאות השונות מאפשרות למבוטח הסיעודי לקבל את הגמלה הן בכסף והן בשירותי סיעוד. סל שירותי הסיעוד כולל טיפול אישי בבית, ביקורים במרכז יום, לחצן מצוקה, שירותי כביסה ומוצרי כביסה.
משרד הבריאות מעניק מימון לאשפוז במוסד סיעודי שעמו קיים למשרד הבריאות הסכם. הזכאות למימון זה ניתנת לחולה סיעודי או תשוש נפש המתאים לאשפוז במוסד סיעודי, בכפוף לבדיקת מצבו התפקודי.
היקף הסיוע לצורך אשפוז סיעודי, נקבע לפי מבחני הכנסה, אשר בודקים את הכנסותיו של האדם הסיעודי ואת נכסיו וכן את הכנסות בן או בת הזוג שלו וילדיו הבגירים.
לאחר השלמת בדיקת הליך הזכאות ומבחני ההכנסה, מקבל מי שנקבע כזכאי לסיוע אישור זכאות שמכונה קוד.
אישור זה קובע את גובה ההשתתפות של משרד הבריאות במימון הוצאות אשפוזו במוסד הסיעודי וכן את גובה ההשתתפות העצמית אותה נדרשת המשפחה לשלם כחלקה במימון עלות האשפוז.
כמו כן מסייע משרד הבריאות במימון מכשירי שיקום וניידות.
קופות החולים מספקות שירותי בריאות לחולים שנמצאים במצבים סיעודיים מורכבים. מדובר בחולים שבנוסף להיותם סיעודיים, סובלים גם מבעיות רפואיות שונות המחייבות השגחה צמודה של רופא, כגון פצעי לחץ, דיאליזה, טיפולים כימותרפיים ועוד.
שירותי הבריאות ניתנים לחולים סיעודיים מורכבים במרפאות קופות החולים ובמידת הצורך באמצעות צוות טיפולי בית בביתם של החולים או במקום אחר בקהילה בו הם שוהים.
בהתאם לחוק בריאות ממלכתי, קופות חולים הן שמממנות את הוצאות האשפוז של חולה סיעודי מורכב, אולם קיימת גם חובת השתתפות עצמית של החולה ובני משפחתו.
בנוסף, קופות החולים גם אחראיות לספק שירותי בריאות לחולים סיעודיים שהוגדרו כשיקומיים ואשר זכאים לשיקום באשפוז או בקהילה.